Prefabrik Havuz Mu Betonarme Havuz Mu?
Son yıllarda özellikle evlerinin bahçesinde uygun alana sahip olanlar havuz yaptırma fikrine daha sıcak bakıyor. Havuz fiyatları eskiye oranla daha ulaşılabilir olmasının bunda etkisi büyük elbette. Eskiden sadece zengin muhitlerde, villalarda ya da yalılarda rastlayabileceğiniz havuzlar artık çok daha mütevazı evlerde de görülebiliyor. Bu durumun oluşmasında yeni teknoloji prefabrik havuzların üretiminin etkisi büyük. Artık çok sayıda firma beton havuz yerine prefabrik havuz yapımını öneriyor. Hem havuz fiyatları hem de zaman açısından sağladığı avantajlarla ön plana çıkan prefabrik havuzlar pek çok kişinin tercihi oluyor.
Prefabrik Havuz Mu Betonarme Havuz Mu - Prefabrik Havuz Mu Betonarme Havuz Mu?
Prefabrik Havuz Nedir ?
Beton havuzlar yapım süresinin uzunluğu ve maliyeti göz önünde bulundurulduğunda çok tercih edilmiyor. Çünkü bu havuzların yapımı uzun sürdüğü gibi ekonomik olarak da ciddi bir gider yaratıyor. Üstelik zaman zaman sonuç da müşterinin istediği gibi olmayabiliyor. Geri dönüşü olmayan ya da geri dönüşü çok maliyetli olan bu havuz tipi prefabriklere oranla riskli bulunuyor. Oysa prefabrik havuzlar bütçenize göre seçenekler sunuyor. İstediğiniz ve ihtiyaç duyduğunuz büyüklükte üretilen havuzlar üretim yerlerinde hazırlanarak tek parça halinde montaja getiriliyor. Elbette öncesinde havuzun getirileceği alana çeşitli işlemler yapılması gerekiyor. Öncelikle istenilen ölçüde alan kazılıyor Kazı sonrasında zemin sağlam ise blokaj serilmesi işlemi uygulanıyor. Ardından grobeton serilerek havuzun yeri hazırlanıyor. Prefabrik havuz yapımı nda taşıyıcı malzeme olarak çelik paneller kullanılıyor. Çelik panel kullanımı nedeniyle bu havuzlara panel havuz da denilmektedir. Peki prefabrik havuzlar skimmerli havuz mu taşmalı havuz mu ? Prefabrik havuzlar “Skimmer” Sistemlidir. Bu tür panel havuzlarda skimmer adı verilen yüzey sıyırıcı sistemler kullanılıyor. Skimmer sistemli havuzlarda su havuz yüzeyinden 5 cm kadar daha aşağıda bulunuyor. Skimmer ağızlarla su doğrudan filtrasyona yollanıp, filtre edilen temiz su pompalar yardımıyla tekrar havuza aktarılıyor. Bu sistem taşmalı sisteme oranla daha az alan ihtiyacı taşıyor.
Yapım Aşamasında Beton ve Prefabrik Havuzlar Arasındaki Fark
Prefabrik havuzların yapım süreci beton havuzların yapım sürecine oranla çok daha kolay ve hızlı oluyor. Beton havuzlara oranla neredeyse yarı yarıya daha ekonomik olan hazır havuz ölçülerde fabrikalarda üretiliyor. Üretimi ve kurulumu zemin uygulamaları da dahil olmak üzere toplam 10 gün civarında bitiyor. Siz de en kısa sürede ve en ekonomik yoldan havuz sahibi oluyorsunuz. Üstelik bu havuzların bakımları da beton havuzlara oranla çok daha kolay. Özellikle temizlik ve hijyen anlamında büyük kolaylıklar sunuyor. Beton havuzların içlerine uygulanan seramik kaplamalar zaman için aralarında bakteri üremesine, yosunlaşmaya neden olabiliyor. Ancak prefabrik havuzlarda iç kaplama olarak kullanılan liner kaplama malzemesi standart havuz ölçülerinde tek parça halinde uygulanıyor. Ancak standart dışı ölçülerde birkaç parça halinde getirilen kaplama ısıl yapıştırma ile sabitleniyor. Böylece temizliği son derece kolay, dayanıklı ve sızdırmaz bir kaplama sahibi oluyorsunuz. Beton yapılarda çok sayıda farklı malzeme ile kaplama yapılabiliyor. Fakat seramik, mozaik, fayans , doğal taş görünümü ve çakıl gibi alternatifler mevcut. Ancak bu alternatiflerin bakımları oldukça zorlayıcı olabiliyor.
Beton havuz yapımı pek çok farklı aşamadan oluşuyor. İlk aşamada gerekli ölçümler yapılarak havuzun arsaya konumlandırması planlanır. Elbette bu aşamada arazinin havuz için uygun olup olmadığı kontrol ediliyor. İkinci aşama ise hafriyet aşaması olarak biliniyor. Üçüncü aşamada beton havuz yapımı için gerekli olan zemin hazırlığı yapılıyor. Bu zeminin mutlaka son derece düz ve tümseklerden arındırılmış olması gerekiyor. Bunu sağlamak için sıkıştırma işlemi adı verilen dolgu malzeme kullanımı ile düz zemin elde ediliyor. Dördüncü aşamada demir donatılar projeye uygun şekilde döşeniyor. Beşinci aşamada statik projeye göre demir bağlantıları yapılarak altınca aşamada betona hasar vermeksizin bağlantı işleri yapılıyor. Bu bağlantılar mekanik, tesisat ve elektrik bağlantılarıdır. Yedinci aşamada zemin kalıbı dökülüyor. Belli bir süre bekledikten sonra havuz izolasyonu sağlanıyor. Beton havuz konusunda en çok dikkat edilmesi gereken konu sızdırmazlık özelliği. Dışarıdan havuza sızmaması gereken maddelerin mutlaka engellenmesi gerekiyor. Aksi halde insan sağlığına son derece büyük zararlar verebilecek etkiler olabiliyor. Bir diğer önemli konu da sıvasında kullanılan malzemenin sadece dere kumu kullanılması.
Tüm bu detayları göz önünde bulundurduğunuzda beton havuz mu prefabrik havuz mu sorusunun cevabı ağırlıklı olarak prefabrik havuz olarak cevap buluyor.
Yorumlar
Yorum Gönder